субота, 1. септембар 2012.

DOS Komande za datoteke. Unutrašnje i spoljašnje DOS komande

Iako je DOS zastareo, u Vindovs se i dalje mnoge od originalnih MS-DOS komandi koriste. 


Ako tehničar shvata ove komande, on ili ona imaju prednost. Ukoliko nešto krene naopako sa grafičkim korisničkim interfejsom operativnog sistema Vindovs, potreban vam je tehničar za vraćanje sistema pomoću interfejsa komandne linije.

Štaviše, drugi popularni operativni sistemi, kao što su UNIKS i Linuks koriste interfejs komandne linije, i tako pojednostavljuju naprednije komande UNIKSa i Linuksa.

Postoje dve vrste komandi: unutrašnje i spoljašnje.

Spoljašnje komande (izvorno eng. External commands) su komande koje se izvršavaju na fajlove koji su sačuvani na hard disku, CD drajvu, USB Stick ili disketi.

Unutrašnje komande (izvorno eng. Internal commands) su komande koje su ugrađene u komandnom programu (shell) operativnog sistema. Interfejs komandnoj liniji možete pristupiti tako što ćete kliknuti na Start, Run i onda odkucati cmd. Ovo će pokrenuti cmd.exe, komandnu liniju programa.

Najčešće korišćena unutrašnje komande Najčešće korišćene spoljašnje komande
CHDIR (CD) ATTRIB
CLS DISKCOMP
COPY DISKCOPY
DATE EDIT
DEL FORMAT
DIR MORE
MKDIR (MD) SCANDISK *
PROMPT
RENAME (REN) UNDELETE *
RMDIR (RD) XCOPY
SET
* (komande nisu dostupne za Windows XP i Vista)
TIME
TYPE
VER


Najosnovnije komande u DOS-u su komande koje se koriste za navigaciju u fajl sistemu i da biste promenili fajlove i direktorijume. Ove komande su:CHDIR, COPY, DEL, DELTREE, DIR, MKDIR, MOVE, RENAME, RMDIR i UNDELETE