среда, 8. август 2012.

Šta je Linuks detaljno objašnjenje.

Linuks je operativni sistem za računare. On osigurava da hardverske komponente, štampači i razni softverski programi rade ono što želite. Nije potpuno slučajno da izgleda slično kao i Uniks operativni sistem.

Linuks se zasniva na filozofiji koja navodi da su softverske ideje besplatne i moraju se deliti. On je slobodno dostupan svima i svako može da ga širi - sa jedinom realnom obavezom - ako se softver poboljša ili prodaje - poboljšanja da podelim sa svima. Takav softver se zove besplatan softver ili takođe softver otvorenog koda (Open Source).

Treba napomenuti da promene neće jednostavno stići u službenoj verziji operativnog sistema. Svi predlozi moraju  se detaljno testirati.

Linuks radi na mnogo različitih sistema: veoma mali stari računari (npr. 16 MB 233 MHz), na serverima kao što su Google (milijardu komandi na dan) na superkompjuterima MareNostrum, kao što su IBM (40 teraflopsa i 40.000 milijardi kalkulacija u sekundi) i na Space Exploration Simulator koji koristi NASA.

Takođe je Linuks desktop (kao i Mac) dobra alternativa, iako većina desktop računara koriste Vindovs operativni sistem. Između ostalog, teško je da kupite računar bez Vindovsa i Linuks se često mora posebno instalirati pored ili umesto priloženog Vindovsa.

Linuks -koji se  takođe naziva GNU / Linux- se distribuira kao deo Linuks distribucije. Neke od dobrih distribucija su: Ubuntu, Fedora, SuSE, Mandriva, Pardus, Knoppik, Linspire itd.

Posebna je distribucija ona  koju je Google Android dizajnirao za mobilne telefone i tablet računare (iPad).

Pored širokog  izbora programa kao što su tekst editor i veb brovser, na Linuksu imate  distribuciju igara i aplikacija za snimanje i  uređivanje, audio i video.

I za programere, postoji veoma veliki Alatni okvir pun alata za pisanje i testiranje softvera.