среда, 8. август 2012.

Neke prednosti i nedostaci Linuksa

Neke prednosti:
-Linuks košta malo, a obično je besplatan za preuzimanje. Treba napomenuti da se već prilično sačuva upotrebom otvorenog softvera pod Vindovs.

-Linuks naglo raste jer mnogi programeri rade širom sveta. 

-On je stabilan, siguran i pouzdan. I on je jednostavan za korišćenje prilikom instaliranja i korišćenja. Instaliranje distribucije, uključujući kritične aplikacije kao što su tekst procesor je lakše nego na Vindovs.

-Bezbednosni problemi se brzo identifikuju i reše. 

-Korisnici ne zavise od jednog softverskog programa jer niko ne poseduje Linuksom (ili brendom).  Licenca daje korisniku veliku slobodu. 

-Oni koji koriste slobodni softver nisu uključeni ilegalnim softverom.


Neki nedostaci:
-Linuks je besplatan i to  znači i da je retko reklamiran od prodavaca ili u medijima.

-"Besplatno" ima loš imidž. Verovatno da proizvođači softvera radije preferiraju da korisnici njihov komercijalni softver koristite ilegalno nego softver otvorenog koda. Tako i u Besplatno: "Sve  ima svoju prednost i manu."

-Linuks izgleda suviše malo na poznatom softveru. Ko obično želi da počne sa Linuksom treba korak po korak da nauči nove stvari. 

-Kao što je rečeno širom sveta je retko pred instaliran.

-Za mali deo hardvera -posebno ako je još uvek vrlo nov- nema drajvera, iako može da se desi i obrnuto, ali za stariji hardver.

-Pojedini dokumenti i druge datoteke mogu da se otvore samo sa  proizvođačem softvera (postoje otvoreni standardi). OpenOffice je već dugo vreme otkrivao Word, Exel, itd.
U praksi to sad dobro funkcioniše.

Jednaki kvaliteti:
-Nemožete dobiti nikakvu garanciju. Bez izuzetka u EULA bilo kakvih zatvorenih paketa posledične štete su posebno isključene.

-Lakoća rukovanja je otprilike ista kao i za Vindovs ili MacOS.