недеља, 29. јул 2012.

Windows XP, ranije pod kodnim nazivom Whistler, objavljen je 2001 godine. On kombinuje lakoću korišćenja multimedijalnih i gejming osobina sa 9x stabilnošću, 32-bitne performanse i bezbednost NT-a. Windows XP Home Edition, Windows XP Professional


 Windows XP je dostupan u  Home i Professional verzije. Profesionalno izdanje je namenjeno poslovnim i naprednijim korisnicima. 2000 i XP su zasnovani na Windows NT, koji nude svojstva 9x.
  


-Windows XP Home Edition je dizajniran za personalne računare da obezbedi pouzdanost i jednostavnost. On uključuje svetlije, više intuitivnu vizuelni dizajn i napredne funkcije digitalnih medija koji olakšavaju rad sa digitalnim fotografijama ili digitalne reprodukcije muzike.

-Windows XP Professional je dizajniran za mala i velika preduzeća i za zahtevne korisnike kod kuće. Microsoft XP je razvijen na pouzdanost i performanse operativnog sistema Windows 2000 na daljem poboljšanju. Pored funkcija Home Edition dodaje više naprednu bezbednost i privatnost, napredne opcije za oporavak i bolju mogućnost velikih mreža za povezivanje.

-XP Media, Tablet PC i Server izdanja
XP Media Tablet PC i server izdanja Windows Xp su adaptirani u mnoge svrhe. Medija centar aplikacija, na primer, poboljšava performanse digitalnih medija.


Tablet PC verzija je dizajnirana za notebook računare, tanke digitalizacije, Tablet PC koji omogućava korisniku da direktno olovkom piše na ekranu, koji kretanja miša sa olovkom (pen) imitira.